Torggata 71
Om eiendommen
Selve boligmassen består i sannhet av to gårder, men fungerer i praksis som én. Bygget huser idag bl.a. en brudekjoleforretning og en gave- og interiørbutikk i de nedre etasjene, samt lege- og tannlege-, psykologi- og psykiatrikontorer i de øvrige etasjene.
BeliggenhetTorggata 71
2317 Hamar Hedmark Flott beliggende på hjørnet av Triangelparken, midt i Hamars gågate. Umiddelbar nærhet til restauranter, uteliv, nisjebutikker og kulturarenaer. Parkeringsmuligheter for leietakere og besøkende. |
Billedgalleri
eiendommens historie
Eiendommen som idag opptar hjørnet med adresse Torggata 71, er ikke den første i rekken. Det startet allerede i 1855 med en liten én-etasjes kommunal bordbygning som fikk navnet «Kommunegården». Men alt i 1858 bestemte de kommunale myndighetene seg for å selge eiendommen på auksjon. Tilslaget gikk til kjøpmennene Bernt M. Kinck og Hans A. Samuelsen, som oppførte en pakkbod her. I 1878 solgte de videre til Borger Larsen, som senere oppførte bygningen som idag ruver i hjørnet Torggata/Lierbakken.
Dagens leiegård Torggata 71 ble altså oppført for skreddermester og gårdeier Borger Larsen. Dette skjedde i 1887, og Larsen ledet selv byggearbeidet. Her lot han oppføre en 2 1/2 etasjes bygård i laftetømmer, som hviler på en kraftig grunnmur - dels av gråstein, dels av tegl. Da bygningen var tre-fire år gammel, ble den forblendet med pusset halvsteinsmur mot Torggata og Lierbakken. Taket var opprinnelig tekket med krumtegl, men er senere erstattet med en bølgeformet, rød taksteinstype. |
Bernt Magnus Kinck
(1827-1890) Kjøpmann og ordfører i Hamar |
Hans Arveschoug Samuelsen
(1821-1887) Bokhandler og ordfører i Hamar |
Ettersom bygningen ligger i skrått terreng, ble grunnmuren gjort svært høy, slik at den ytre delen av kjelleren kom i samme plan som dagens gågate. Her i kjelleretasjen har det alltid vært forretningslokaler. Ellers hadde bygningen opprinnelig seks leiligheter, to i hver etasje (inkludert loftet). Senere har forretningsdriften også lagt beslag på 1. etasje. Borger Larsen hadde også skysstasjon her en periode, inntil han etter 15 år solgte gården til Severin Solberg. Solberg var såkalt findreier og glassmester og hadde egen forretning her i Torggata 71. Han leide også ut til en barbersalong, samt et pølsemakeri drevet av Alf Johansen. Likevel ble mesteparten av bygningens arealer lenge benyttet til boligformål. I år 1900 var det 58 personer som bodde i Torggata 71.
Sigv. Sørensens kaffebrenneri Sørensen-navnet er uløselig knyttet til Torggata 71, og her drev familien kaffebrenneri i flere tiår. Sigvart Sørensen var opprinnelig av sjømannsslekt fra Stavern, da faren var seilskuteskipper. Sigvart selv satte seg tidlig mål om å løse handelsbrev, men da han pådro seg pleuritt fant han seg tvunget til å flytte til et tørrere klima. På Hamar var det tørt nok, og byen ga dessuten store muligheter for en kommende handelsmann. Her fikk han seg først jobb som ekspeditør hos Brødrene Kjøs ("Colonial-Vin-Fedevarer") i Storhamargata 2, men her var det ikke alltid like tørrlagt på butikklageret. Det hendte at betjeningen smakte på både vinen og spriten direkte fra fat - og Sigvart Sørensen hadde sett nok av alkoholens styggedom, så han sa opp jobben. I 1915 sto hjørnelokalene i Torgata 71 ledige, og Sørensen fant tiden inne til å realisere sine handelsplaner. 21. september fikk Hamar sin "fiinere colonial"; og butikken skulle være ølfri - i all fremtid. Men enda skulle det gå 11 år før Sørensen fikk kjøpe hele eiendommen. Etter Severin Solbergs død ble gården solgt til Syver Andersen, som skaffet seg et godt utkomme ved å investere i eiendommer frem til sin død i 1925. Det var på håret at Sørensen rakk tidsfristen og fikk lagt pengene på bordet, men Sørensen-familien forble siden eiere av Torggata 71 i flere tiår. I 1965 var det sønnen, Per Sørensen, sin tur til å overta gården - og sammen med sin sønn, Tore, ble også forretningen Sigv. Sørensen drevet videre i tre generasjoner. 18. desember 1966 brøt det ut brann i gården, og bare hjørnebygningen ble reddet. Resten av byggingen (med bl.a. Londoner-Basaren) ble erstattet av en moderne forretningsgård, som etter kommunal instruks ble trukket to meter tilbake fra Torggata. For i 1966 var planen at Torggata skulle bli Hamars hovedgjennomfartsåre, med tre kjørefelt - og Sørensen planla sin virksomhet i henhold til det. Så skulle det gå akkurat motsatte vegen: I 1980 ble det gågate i stedet for gjennomfartsveg - og det ble begynnelsen på slutten for Hamars "fiinere colonial". I 1988 byttet Per Sørensen plass med Hansen & Dysvik, og flyttet tilbake på hjørnet der det hele startet i 1915. Og fortsatt var Sørensen kaffespesialist; og den eneste butikken i Norge med eget kaffebrenneri. De siste årene var Tore Sørensen ansvarlig for butikken, som ble nedlagt i 1998 og Barneland overtok hele lokalet. Med det var et viktig kapittel i Torggatas historie avsluttet. Tore Sørensen solgte i årsskiftet 2001/2002 Torggata 71 til Hamar Eiendomsforvaltning v/Erik Jacobsen, som fremdeles eier og forvalter eiendommen. Blant dagens leietakere finner man gavebutikken Gave- og Interiørglede, klesbutikken Brudehuset Hamar, kursvirksomheten Kom og Dans (ledet av Tore Sørensen), samt lege-, tannlege-, psykologi- og psykiatrikontorer i de øvrige etasjer. |
Torggata sett fra Triangelen mot Stortorvet. Torggata 71 utgjør hjørnegården til høyre i bildet, pluss gården til venstre for denne. Den fremste kryssende gaten er Lierbakken. Hjørnebygningen har et lokalt særpreg som ble utviklet i årene etter de store bybrannene rundt 1880. Ettersom dette var en meget aktiv byggeperiode i Hamar, har slike gårder senere satt sitt sterke preg på sentrumsområdet i byen. Mange av de er revet i nyere tid. Idag er Torggata 71 blant de mange verneverdige bygningene i Hamar.
Foto av Carl Normann mot slutten av 1940-årene. Torggata 71 slik gården framsto rundt 1990, med Barneland, Hansen & Dysvik, Ma-Bi Brudestudio og Sigv. Sørensen.
Utklipp fra Hamar Arbeiderblad, utgitt 23. mai 1990 |
Torggata retning Triangelen. Platou Murstads gård lengst til venstre. Bygningen i midten huset en barber- og frisørsalong, samt Londoner-Basaren som ble etablert i 1912 av Marie Kristiansen og Martin Olsen. Denne gården brant i 1966 og ble erstattet av et nybygg som fremdeles står der idag. Til høyre for denne gården er altså hjørnegården som Borger Larsen oppførte i 1887. Begge disse sistnevnte gårdene utgjør idag Torggata 71. Helt til høyre i bildet, på motsatt side av Lierbakken, ser vi «Samlagsgården» (Brant i 1943, revet i 1960. Idag ligger Triangelgården her). I første etasje av denne gården drev Hamar Samlag (forløperen til Vinmonopolet), med samlagsbestyrer Hans Petter Schwencke (mannen som senere oppførte Grønnegata 11, «Schwencke-gården»). I annen etasje leide selveste Herman Anker husrom mens han ventet på ferdigstillelsen av sin sveitservilla på Sagatun (idag Sagatunvegen 48).
Foto av Carl Normann i 1943.
Foto av Carl Normann i 1943.